Sabbatår med mening
af Annelise Fredensborg
(fra Nyt i Syd nr. 3, 2016)
To unge fynske piger, Lilla Szilas og Mette Bjørnholt-Hansen, er i dette år volontører i Cambodja og er derfor også med på vores bedeliste.
Nyt i Syd har bedt dem fortælle lidt fra deres hverdag.
”Det er helt klart en kæmpe udfordring at flytte til så uvante omgivelser og blive der i et års tid, men jeg er bare overbevist om, at det er Gud, som har ledt mig hertil. Jeg har lært ufattelig meget”, siger Lilla, når hun skal fortælle om sit arbejde i Cambodja. Pigernes primære arbejdsopgave er at undervise lokalbefolkningen i engelsk samt at undervise familien Dina og Henrik Jacobsens to ældste børn, Selma og Noah Sejr, i dansk. Derudover støtter Luthersk Mission et kristent pigekollegium i Siem Reap, hvor de én gang om ugen har en såkaldt ”conversation class”, hvor de snakker så meget engelsk med pigerne som muligt.
Cambodja
Mette er 20 år, opvokset i Kolding, men har de sidste fem år boet i Tommerup. Lilla er 19 år. Hun er opvokset på landet mellem Odense og Kerteminde. Lilla og Mette er glade for muligheden for at lære Cambodja og dens befolkning at kende. Der er meget varmt i Cambodja, så de har vænnet sig til at gå og svede stort set hele tiden. Sproget er vanskeligt, men det er sjovt at lære. Det minder slet ikke om noget, de kender til, så det gælder bare om at lave sine egne huskeregler og stavemåder. De taler mest engelsk, men bruger khmer-sproget en lille smule, når de underviser børn og skal forklare, at nu skal de ”skrive det her ned”, eller ”vil I lege en leg?”. Khmererne har også helt andre normer og idealer. Alle vil fx gerne have lys hud, om de så skal gå rundt med jakker og lange bukser.
Undervisning
Lilla fortæller: ”Jeg har fået mulighed for at starte undervisning op i en ”uafprøvet” landsby, hvor der bor en nykristen familie fra Church of Siem Reap (den khmerkirke vi er tilknyttet). Det er en dejlig oplevelse at komme derud hver dag. Jeg bliver taget godt imod – både af familien, i hvis hus jeg underviser, men også af alle de søde børn, der kommer til undervisningen. De er gode til at udtrykke deres glæde over at kunne få engelskundervisning, og den energi og glæde bliver bare gensidig og afspejler undervisningen. Især moderen er utrolig sød imod mig. Hver dag spiser jeg frokost derude, og jeg har både fået lagt neglelak og ansigtsmaske af hende og fået massage. Hun plaprer løs på khmer, og selvom jeg kun forstår en lille del af det, hun siger, så fornemmer jeg bare, at jeg er meget velkommen. Det varmer utrolig meget og er også med til, at jeg hver dag glæder mig til arbejdet.”
Spøgelser
Mette fortæller: ”På vores grusvej bor en mand, der en dag standsede mig, fordi han gerne ville undervises i engelsk. Vi stillede os ind i skyggen, og han fortalte mig, at han var bange for spøgelser. (Den mest udbredte religion her er forfædre og åndedyrkelse, så de fleste tror på spøgelser). Han ville desuden gerne lære, hvad kristendom er. Han rystede over hele kroppen. Det var tilfældigvis søndag, så vi aftalte at mødes igen et par timer senere og gå hen til kirken. Da vi kom derhen, gav han udtryk for, at han var bange. Jeg fortalte kort evangeliet og inviterede ham til at gå med ind i kirken. Selvom han var utryg ved det, gik han med ind og blev til hele gudstjenesten. Han skulle skynde sig videre, så jeg fik ikke mulighed for at høre, hvordan han havde oplevet det. Vil I være med til at bede for denne mand – ja, for hele det cambodjanske folk?”
Socialt samvær
Begge piger siger, at de nyder samværet med de andre missionærer. De har hjulpet dem i mange situationer med deres erfaringer og kloge svar, og det er en vigtig del af at føle sig tryg og godt tilpas. Desuden kommer der rigtig mange unge i den khmerkirke, hvor de arbejder. De inviterer nogle gange de unge over til et måltid mad, og de unge er faktisk også begyndt at dukke uanmeldt op. ”Det er rigtig hyggeligt, og det betyder jo også, at de kan lide at være i vores selskab. Vi er glade for, at vi i 11 måneder har mulighed for så mange oplevelser. Ved at være af sted i så lang tid, når man virkelig at komme ”ind under huden” på kulturen. Khmererne er et skønt folkefærd og især menneskene i Church of Siem Reap har et stort hjerte for andre. Vi mærker virkelig, at selvom vi er forskellige, så deler vi samme far, og det er det, der binder os sammen i det stærkeste bånd, man nogensinde kan have”, slutter Mette og Lilla.
Læs mere på deres blog:
http://fynboericambodja.tumblr.com/
Radio med mening
af Annelise Fredensborg
fra Nyt i Syd nr. 2, 2016
Lumi Radio Syd er blevet udvidet med en ungdomsradio. Leon Juhl fortæller her lidt om idéen og formålet med disse programmer.
Fra tanke til handling
Johanne Svendsen og jeg har i flere år haft et stort ønske om i LUMI Radio at høre mere kristen musik og flere vidnesbyrd om Jesus, der var målrettet unge, men vi var nok ikke klar til at påtage os ansvaret, så vi fik aldrig gjort noget ved det. I sommer kom ideen tilbage igen, og jeg følte mig nu i stand til at gå ind i opgaven, så jeg ringede til LUMI og hørte, hvilke muligheder der var for at lave ungdomsradio. Vi havde vores første udsendelse i august/september. På det tidspunkt var vi fem i udvalget og havde rigtig meget at se til. I de første udsendelser spillede vi musik, der var indkøbt af Johanne Svendsen. I lang tid brugte vi megen tid, kræfter og vores egne penge på projektet.
Fordeling af opgaverne
Vi er nu 18 medlemmer i udvalget hvoraf 13-14 er aktive. Vi har delt opgaverne op i fire grupper: PR, musik, værter og teknikere. PR-gruppen står bl.a. for vedligeholdelse af vores facebook-side, snapchatprofil, mail og merchandise. Formanden for PR er Cecilie Vestergaard. Musik-gruppen står for at lytte til og indkøbe ny musik. Genren er bred, fra stille musik til hårdt metal, men det er altid vigtigt for os, at vi er helt sikre på, at musikken har det rigtige budskab, derfor har vi også valgt sloganet ”Radio med mening”. Formanden er Kate Agerbo. Vært-gruppen er indtil videre en utrolig flydende gruppe. Vi har ingen faste værter. Værterne er også aktive i andre grupper. Værtgruppen har ingen formand, da vi beslutter det meste her på vores fællesmøder. Teknikernes opgave er at styre teknik ken og sørge for, at folk kan høre os ude i stuerne. Formanden for teknikerne er Emil Larsen. Isak Jespersen har det overordnede ansvar for alle grupper, men da der er så meget arbejde i radio-projektet, har vi besluttet at fordele nogle opgaver i ovennævnte fire grupper.
Indholdet i programmerne
Vores programmer har ofte et emne, som de to radioværter koncentrerer sig om. Det kan fx være ”At rejse med Gud”, ”At stole på Gud” eller ”At sige Gud tak”. Emnerne varierer meget alt afhængig af, hvem der laver radio, da vi bruger personlige oplevelser med Gud. Omkring halvdelen af tiden spilles musik i forskellige genrer. Vi laver radio fredag i lige uger i tidsrummet 20-22 med værter, gæsteandagt, musik og emner. Derudover har vi også et musikprogram hver tirsdag i tidsrummet 21-22. Formålet med vores udsendelser er meget simpelt: At gøre Jesus mere kendt gennem musik, andagter og vidnesbyrd.
Gør radioen kendt
For at gøre radioen kendt for de unge har Isak og jeg påbegyndt en lille turne rundt på landets kristne efterskoler, hvor vi laver en kort reklame for radioen. Her har vi oplevet stor respons i form af flere snapchat-venner og ”likes” på facebook. Vi håber selvfølgelig, at det efterhånden vil medføre, at det bliver en del af hverdagen at høre LUMI Ungdomsradio. Til sidst har vi et par ønsker: reklame for vores radio og flere CD’ere. Vi mangler nemlig musik til ungdomsradioen, så har
du kristne CD’er liggende, ville det være super fedt, hvis du ville donere nogle af dem til os. Går du rundt med en lille radiovært i maven eller på anden vis gerne vil være en del af projektet, så kontakt gerne Isak Jespersen,” slutter Leon Juhl.